Reseguide Australien

G’Day Mate! Känt för sina naturliga och kulturella skatter har The Land Down Under det någonting för alla typer av resenärer. Det finns många bra saker att göra i Australien. Koppla av på de vackra stränderna längs den omfattande kusten. Starta ett spännande äventyr som att gå på en walkabout eller vithajsdykning eller åk till de kosmopolitiska städerna Sydney och/eller Melbourne för att njuta av shopping, god mat och en spirande konstplats.

Det enda problemet med att besöka Australiens är att när du besöker denna massiva kontinent kanske du inte vill lämna!

Snabba fakta
Australiens strömspänning är 230 V 50 Hz; Strömuttag I
Den lokala valutan är den australiska dollarn (AUD)
Kängurukött kan köpas från snabbköpet, slaktare och finns på restaurangmenyer som ett smidigare och hälsosammare alternativ till nötkött eller lamm med 1-2 procent fetthalt.
Bushbränder är vanliga i Australien från sen vår till sommar. Under denna period bör du ta till säkerhetsåtgärder. Se till att du undersöker riskerna innan du reser och när du campar och använd endast utsedda eldstäder samtidigt som du följer skyltar och brandförbud.
Räddningstjänstens (polis, brand, ambulans) nummer i Australien är 000 (noll-noll-noll)

Rolig fakta: Australiens tidigare premiärminister höll världsrekord i ölhävning av Guinness.
Tips för Australienresa
På grund av kontinentets storlek varierar vädervärdet i Australien beroende på var du vill resa. Norra stater upplever man varmt väder året runt medan sydstaterna upplever man en svalare vinter. Australien är också en av de torraste kontinenterna på jorden med ett genomsnittligt årligt nederbörd på mindre än 600 millimeter. Kom ihåg att Australiens årstider är motsatta dem på norra halvklotet!

Packa solskyddsmedel eftersom australiensisk sol är mycket stark. Använd alltid en skjorta, hatt, solglasögon och SPF 30+ solskyddsmedel, även under muliga dagar.
När du reser till olika klimatzoner kom ihåg att lager är nyckeln till att enkelt övergå från kyla till hett klimat eller vice versa.
Insektsspray – myggor och sandloppor är en olägenhet som kan förebyggas med insektsspray och ett praktiskt myggnät. Om du besöker Outback är den senare ett måste. Fästingar är också vanliga i vildmarken och om du blir biten kommer en pincett att göra det möjligt för dig att ta bort skadedjuret från din hud.
Första hjälpen kit – Du kanske reser till avlägsna områden så ha ett bra första hjälpen med dig
Vandringsutrustning – för resenärer som reser upp till norra territoriet bör överväga att packa vandringsskor/träningsskor, en hatt och en vattenflaska. Packa också kläder som är oömma (på grund av öknenens röda smuts) och undvika att packa ljusa färger.

Risker för australieresor
Australien är ett mycket stabilt land och det finns få risker för personlig säkerhet om du följer sunt förnuft och är medveten.
Solen är den största faktorn för säkerhet. Drick mycket vätska, bär solskyddsmedel eller solhatt och håll dig täckt.
Stränderna har massor av rev och strömmar så simma mara under grön flagg och se till att livvakterna kan se dig.
Simning på stränderna i Queensland kan utgöra en risk för att krokodiler attakerar, prata med lokalbefolkningen och följ skyltarna.
Undvik att simma i floder där krokodiler gillar att umgås.
Dödliga stingrockor är ett verkligt hot på vissa tider av året (nov-april)
Bushwalking – bär långa byxor och höga vandringsskor för att undvika ormbett
När du kör genom outbacken så kontrollera att ditt fordon är i gott skick innan och ha med extra mat och vatten.

När ska man resa
Australien har rimligt väder året runt. Det är ett stort land men så du vill kolla in varje plats region efter region. En del av Australien har tropiska eller medelhavsklimat medan andra är öken. Norra stater är typiskt varma året runt med två årstider: våt eller torr.
Södra staterna har svalare vintrar.
Australiensäsonger är motsatsen till Nordamerika och Europa:
December till februari: sommar
Mars till maj: höst
Juni till augusti: vinter
September till november: vår
Vi föreslår alltid att åka under axelsäsongen för billigare priser och mindre folkmassor.