Det antika Rom

Forum Romanum och Colosseum måste naturligtvis besökas om man är i Rom. Forum Romanum är enorma utgrävningar från det antika Rom och Colosseum är en stor amfiteater där många gladiatorer fick sätta livet till.

Circo Massimo var under antiken Roms största stadium där det bland annat hölls tävlingar med häst och vagn. Så många som 200 000 åskådare kunde under antiken bevittna tävlingarna där. Idag återstår i stort sett enbart en stor gräsplan så egentligen är det inte så mycket att se.

Colosseum
Colosseum är en amfiteater där många tusentals gladiatorer och djur fick sätta livet till under antiken för att bjuda romarna på skådespel. Colosseum plundrades på sin marmor under olika påvar för att användas till renässans- och barockbyggnadsprojekt och det är kanske därför delar av byggnaden har rasat samman.

Colosseum rymde över 45 000 åskådare som fick bevittna några av de blodigaste skådespelen i historien. Till exempel arrangerade kejsar Trajanus ett 123 dagar långt skådespel då 5000 människor och 11 000 djur fick sätta livet till.

När man skall besöka Colosseum är ett tips att kosta på sig en guidad tur. En guide här är verkligen väl spenderade pengar. Att på egen hand gå in i Colosseum ger egentligen inte speciellt mycket.

Triumfbågen bredvid Colosseum är Konstantinbågen, som uppfördes år 315 till minne av kejsare Konstantins seger över Maxentius några år tidigare.

Forum Romanum
Forum Romanum är de enorma utgrävningar som ligger mellan Colosseum och Capitolium och är det äldsta av alla forum. Det var först en etruskisk kyrkogård men blev senare Romarrikets verkliga maktcentrum med domstolar, kontor, kyrkor och tempel i väldiga marmorbyggnader. Idag återstår naturligtvis bara ruiner, men det är mäktigt att vandra runt i historien och det är dessutom gratis.

Om man lägger märke till personen på bilden så förstår man hur mäktiga byggnationerna på Forum Romanum är.

Om man börjar sin vandring genom Forum Romanum vid Colosseum kommer man att avsluta vandringen uppe på Capitolium. Mitt på Capitolium finns en enorm bronsstaty av Marcus Aurelius och torget omgärdas av majestätiska palats. Här finns Palazzo Nuovo och Palazzo dei Conservatorio, som tillsammans utgör Musei Capitolini. I Palazzo dei Conservatorio finns originalet av den etruskiska statyn av Varginnan som ger di till Romulus och Remus.

Om man inte vill gå in i museet kan man hitta en kopia av Romulus och Remus bakom Palazzo Senatorio. Den är svår att upptäcka men om man står vid statyn av Marcus Aurelius mitt på Capitolium och vänder kroppen mot Forum Romanum återfinner man statyn om man går runt Palazzo Senatorio direkt till vänster. Härifrån har man dessutom en fantastisk utsikt över Forum Romanum och Colosseum.

På motsatta sidan av Capitolium finns de klassiska statyerna Castor och Pollux som var söner till guden Zeus. Här startar den långa trappan Cordonata di Michelangelo som leder ner till Piazza San Marco.