Catania

Catania är en stad på östra Sicilien. Catania har cirka 700 000 invånare varav cirka 370 000 bor i stadskärnan. Det är en stad med mycket historia och i den gamla stadskärnan kan man se många minnesmärken från romartiden.
Catania är den näst största staden på Sicilien och omges av vulkanen Etna i väster och Medelhavet i öster. Det är en ganska livlig stad med tutande bilar, smala gator, barer och caféer. Är man på semester i Catania passar det lika bra att ta en simtur i havet som att dra sig tillbaka til det lite svalare klimatet i de små bergsbyarna.

Catania har varit starkt påverkad av alla olika härskare som funnits i staden. Bland annat romare, araber och normader. Den största inverkan på staden hade dock vulkanen Etna när den år 1669 fick ett utbrott och ödelade stade och dödade 12 000 invånare.
Trots förstörelsen byggdes staden upp igen i den barockstil den har idag, med stora boulevarder och torg.
Catania har den tredje största flygplatsen i Italien, vilket har gjort det naturligt att få dit så många turister. Så många att de senaste åren har turismen blivit en av de största inkomstkällorna.

Catania är en utmärkt utgångspunkt för olika utflykter runt om på Sicilien. Bland annat kan man besöka Vulkanen Etna, eller keramikcentret i Caltagirone eller varför inte ta sig en tur upp till de pittoreska bergsbyarna? Man kan även besöka den mest glamorösa turiststaden på Sicilien, Taormina. väl där är den medeltida stadskärnan värt ett besök.