Spartips för att ha råd med resor på semestern

När semestern närmar sig är det många som börjar fundera på vad man ska göra under ledigheten. Vissa väljer att vara kvar i stan, andra hellre beger sig ut på landet eller har planerat en resa utomlands för att garantera sol och bad. Att resa bort kan göra gott för själen, men det kostar också. Priset för en semester beror givetvis på hur långt bort du vill åka, samt vad du kräver för standard. Faktum är att du kan komma undan hyfsat billigt om du inte måste ha högsta standarden på till exempel boende och mat. Vart du än väljer att resa är det något som bör planeras i god tid, inte minst vad gäller den ekonomiska biten. Här får du ett par tips på hur du kan tänka om du vill spara ihop pengar till semestern, men också vad du kan göra för att undvika allt för höga kostnader under resans gång.

Planera vart du vill åka

Att så fort som möjligt börja planera var du vill åka är A och O – det sätter nämligen ramen för hur mycket pengar du kan tänkas behöva spara ihop till resan. Se över din ekonomi i dagsläget och utgå från den när du väljer resmål. Har du lite ont om pengar? Satsa på en semester inrikes, eller billiga resor till exempelvis London, Warszawa, Paris eller Danmark. Till dessa storstäder går ofta billiga flyg eller tåg och du kan enkelt boka in dig på ett billigare Bed & Breakfast eller ett vandrarhem. Ett alternativ kan dessutom vara att ta bilen till ditt resmål. Inom Sverige kan du till exempel åka till Öland eller Gotland, eller någon av landets kuster, om du vill ha sol och bad utöver sevärdheter. Ett ekonomiskt alternativ kan vara att bo hos en vän i närheten eller campa. Priserna på campingar kan dock skilja sig rätt rejält och de billigare ligger vanligtvis en bit ifrån bad, städer och attraktioner.

Skippa att äta mat ute inför semestern

Nu vet du kanske vart du vill åka? Då gäller det att kolla upp ungefärliga priser för semestern och sedan börja spara med den summan som mål. Ett enkelt och väldigt effektivt spartips är att laga mat hemma. Kanske gör du redan det oftast, men försök att i stort sett skippa att äta ute helt och hållet. En måltid ute ligger inte sällan på runt 100 kronor och uppåt. Tänk dig att du för över den summan till ett sparkonto istället, till slut kan du ha sparat ihop en hel del på det. Om du ändå vill kunna unna dig lunch eller en middag så begränsa det till en dag i veckan. Kom också ihåg att inte lägga för mycket pengar på onödiga råvaror eller produkter som du sedan slänger eller inte njuter av. Satsa på storkok där du kan laga för flera dagar och sen frysa in. Försök också att dra ned på andra kostnader, till exempel vad gäller köp av kläder, aktiviteter och utekvällar.

Sista minuten-resor

Tidigare skrev vi om att det kan vara en god idé att planera din resa i god tid, men faktum är att det motsatta kan vara minst lika effektivt ur ett ekonomiskt perspektiv. Sista minuten-resor finns det gott om idag, och de kan dra ned på kostnaderna rejält. Dessa resor kräver dock att du är relativt flexibel och inte så beroende av ett visst datum. Om du har lång semester kan det ändå vara en mycket god idé att försöka satsa på en sista minuten-resa, speciellt om du inte har ett enda specifikt resmål som du vill åka till. Ett tips är att du uppdaterar dig dagligen bland de sista minuten-resor som erbjuds just nu, till exempel hos expedia.se. Expedia samlar många flygbolag och priser för resor på ett och samma ställe, vilket underlättar i din jakt på en billig resa. Du kan dessutom välja om du bara vill söka på resor eller om du vill söka både resa och boende i ett och samma paket. Går ni dessutom via rabattsajten Rabatterat kan ni får 15% rabatt på er sommarresa hos Expedia. Via Rabatterat.se kan ni samtidigt hitta unika rabatter för boende från Hotels.com – i skrivande stund så mycket som 50% på weekendboende.

Lev billigt på platsen som du åker till

När du väl har hittat en plats och bokat både resan och boendet är de största kostnaderna ur vägen. Men som bekant kostar det ju att leva också, men här har du mycket utrymme att dra ned på kostnaderna under själva resan. Har ditt boende kök? Laga i så fall maten där istället för att äta ute varje dag. Även om boendet bara har en kyl kan du handla ett varor som kan fungera som frukost, lunch eller kvällsmål. Att äta ute kan bli riktigt dyrt i längden, så detta är ett perfekt tips att dra ned på kostnaderna. Om boendet varken har kök eller kylskåp kan du istället satsa på picknick. Leta rätt på en park och en mataffär i närheten, och köp billiga produkter som ändå mättar – det blir en perfekt lunch. Kom också ihåg att många aktiviteter och sevärdheter är gratis. Du behöver inte betala dyra inträden på museer eller shoppa för att få ut så mycket som möjligt av resmålet. Byggnader, parker, historiska monument, stränder och till och med vissa museer är helt gratis.

Att leva billigt behöver inte göra semestern sämre

Att åka bort under semestern är något som många av oss uppskattar. Det kan dock bli en dyr historia, som de flesta av oss också vet. Med hjälp av ett par tips kan du dock komma undan riktigt billigt. Några exempel är att åka inom Sverige, satsa på sista minuten eller tvärtom vara ute med planeringen i god tid. Spara in på pengar genom att till exempel inte äta så ofta ute, och på samma sätt dra ned på kostnader när du väl har anlänt till resmålet genom att laga mat hemma eller åtminstone köpa lite bröd och ost för frukosten. Satsa på gratisaktiviteter. Även om just semester för många innebär att man vill unna sig så behöver det inte kosta skjortan. Kom ihåg att en resa inte behöver vara dyr för att uppskattas – det gäller bara att ändra sitt tankesätt kring resor och försöka få ut så mycket som möjligt med så lite pengar som möjligt!

Nyligen skrev tidningen Café en artikel med tips på appar som underlättar saker inför och under resan. Väldigt bra tips som du hittar här. Lycka till med er semesterresa och passa på att njuta även om ni har en pressad budget!