Kalabrien

I södra Italien ligger denna region som sägs vara en av de vackraste. Regionen präglas av höga berg, skogsområde, härliga sandstränder och kristallklart hav. Det finns även en hel del intressanta små städer i ett nästan oberört landskap.

Under antiken var Kalabrien en del av Magna Graecia. Men regionen är mer än bara mytologi. Flera stora personer bodde en gång i Kalabrien, bland anant Pythagoras som även grundlade sin filosofiska skola Kroton hör. Åker man till Kalabrien gör man ofta det först och främst för att fokusera på havet och naturen som här är enastående.

Stora delar av regionen erbjuder en storslagen natur. Kalabrien är rik på berg som fortfarande är ganska okända. En del av dessa berg är väldigt branta med djupa sluttningar med andra är skogsklädda och som gjorda för vandring. I de Kalabriska bergen kan man njuta av tre olika nationalparker och mer än 16 naturreservat. Det talar ganska mycket för hur vacker naturen och omgivningarna är upp i bergen. Helt klart värt ett besök.
Sol och bad
Kalabrien är ett av de få ställen i Medelhavet som kan skryta med så fantastisk stränder och klipporsträckor som det finns. Även havet är något de kan skryta ordentligt med då det är kristallklart och oemotståndligt inbjudande. Det spelar egentligen inte så stor roll vart i Kalabrien man väljer att åka. Det finns stora möjligheter att få en badsemester som är oerhört avkopplande oavsett om man väljer att bada vid stranden eller någon av alla klipporna.
Några av de med populära sandstränderna och klippsträckorna är Santa Maria dell’Isola i Tropea, Pietra Grande och Copanello vid Catanzaro, och Costa di Cetraro vid Cosenza för att bara nämna några.

Städer
Catanzano är Kalabriens huvudstad. På en höjd på cirka 350 meter över havet hittar man denna stad med praktfull utsikt över Musofalo och Fiumarella dalarna. Staden framstår idag, trots sin långa historia, som en modern stad. Detta tack vare det omfattande jordskalv på 1700-talet. Stadens rötter går helt tillbaka till det mäktiga Byzantiska riket, men tack vare jordskalvet är barocken också väldigt representerad.

Cosenza är staden i Kalabrien med grekiskt ursprung. Det är en väldigt gammal stad som var känd redan under det puniska kriget. I Consenza kan man besäka flera äldre och intressanta sevärdheter som till exempel palats och kloster. Staden historiska centrum är även det väl bevarat. När stadens största monument skulle restaureras var till och med den tysk-romerske kejsarena Fredrik den 2:e med under sin tid.

Tropea, eller pärlan som det också kallas, sägs vara grundat av självaste Scipio Africanus när kan återkom efter att ha besegrat Karthago. Tropea är ett väldigt intressant ställe tack vare sina 4 kilometer långa sandstränder och oberörda landskap. I den gamla stadsdelen kan man strosa runt bland små gränder och uppleva en rikigt stämningsfull atmosfär.

Det finns många andra små intressanta städer i Kalabrien. Här har vi bara beskrivit några. Andra städer som kan vara minst lika intressanta att besöka är Montalto Uffugo, Guradia Piemontese, Pizzo, Tiriolo och San bruno.