Cefalù

Cefalù på Sicilien är en liten, vänlig badort där medeltiden blandas med moderniteter. Det är väldigt korta avstånd vilket gör att man kan välja mellan heta stränder och svala gränder på en och samma dag. Dessutom har man väldigt nära till storstaden Palermo och Siciliens vilda berg.

I Cefalù bor det cirka 15 000 invånare. Det är en liten stad men ändå så pass stor att invånarna inte tycks vara helt beroende av turismen.
Trakten kring Cefalù kan man säga har ett eget klimat. På ena hållet är staden inbäddat med berg i ryggen, och åt det andra hållet finns ett helt öppet hav och horisonten. När det är som allra kallas här i området blir det ändå aldrig mindre än 10 grader. Dessutom håller vattnet en härlig sommarvärme ända in på senhösten tack vare att havet är då grunt på den norra sidan av Sicilien.
Cefalù är delad i två delar. En äldre del som främst är till för fotgängare där man hittar små boutiquer, och så en nyare, mer moderna del med stormarknader, besinstationer och biluthyrningar. Den gamla delen av staden domineras av katedralen och La Rocca som reser sig i bakgrunden. Här hittar man även underbara restauranger i de olika tvärgatorna som löper genom stadsdelen.