Bergamo

Detta är en väldigt trevlig stad med 120 000 invånare som ligger i Lombardiet. Bergamo ligger nära Milano samt de tre stora sjöarna Lago di Garda, Lago di Como och Lago di Maggiore som man hittar vid foten av alperna. I Bergamo kan man njuta av den moderna stadsdelen med affärer, restauranger och hotell. Det finns även en hel del caféer eftersom Italienarna älskar att gå på café. I Bergamo kan man också besöka många sevärda byggnade från renässansen.

Mellan 1428-1797 var Bergamo en del av stadssaten Venedig. Idag tillhör det Lombardiet och det rika Norditalien. Det är en bergsstad och ovanför den moderna staden ligger Bergamo alta, de gamla kvarteren, sm en hylla. För att komma hit tar man enklast bergbanan från huvudgatan. Man kan tro att denna gamla stadsdel är ett museum, men den är i allra högsta grad levande. Folket både bor och jobbar här. Och de enda som har rätt att köra bil uppför den smala slingriga vägen är de som har lägenheter upp i Bergamo alta.
Majoriteten som tar sig hit är inte turister utan italienarna själva. Det märks framförallt på priserna, det är mycket billigare här än i Milano.