Peterskyrkan

Framför Peterskyrkan ligger den väldiga Petersplatsen som är uppkallad efter aposteln Petrus. Petersplatsen ritades av barockarkitekten Bernini. Mitt på Petersplatsen står en enorm obelisk och vid sidan av den kan man hitta ett kors. Om man ställer sig på korset kan man se rakt genom de rader av kolonner som omger Petersplatsen. Det ser då ut som att det enbart är en rad kolonner när det i själva verket är fyra rader.

Varje söndag eftermiddag, om Påven är i Rom, välsignar han massorna på Petersplatsen.

När det nu är dags att gå in i Peterskyrkan är det viktigt att tänka på hur man är klädd. Om man har kort kjol, shorts eller ett linne på sig kommer man inte in. Detta gäller även då man vill besöka Vatikanmuséerna. Kläderna får inte visa för mycket av ben och armar och absolut inga bara magar.

När man kommer in i Peterskyrkan och går direkt till höger finner man det kanske allra vackraste man kan skåda i skulpturväg: Michelangelos Pieta, som numer är skyddad bakom en glasvägg. Detta efter att en våldsverkare med hammare skadade Pieta 1972. Lyckligtvis kunde man laga statyn. Pieta föreställer Jungfru Maria som håller Jesus Kristus i sina armar.

Michelangelo var enbart 21 år då han för första gången besökte Rom. Han fick då i uppdrag att hugga ”det vackraste verk i marmor som Rom någonsin skådat”. När verket efter några år avtäcktes kunde man se att Michelangelo lyckats. En berättelse säger att Michelangelo, som aldrig signerade sina verk, en natt smög in för att signera sin Pieta.

Längst fram i Peterskyrkan hittar man Berninis Baldacchino, som är en jättelik skapelse i brons. Baldakinen täcker altaret, som är något nedsänkt i golvet. Här får bara påven vistas. Här under finns också Petrus grav. Även drottning Kristina ligger begravd under Peterskyrkan.

I mitten av korset förvaras kostbara reliker, bland annat en del av Kristi kors.

Här hittar man också på några ställen en unik röd marmor, bland annat i en av ingångarna till Peterskyrkan. Denna marmor är mycket stark och det kan man se genom att marmorn runt nycklarna blivit sliten och är lägre än nycklarna. Detta är också världens dyraste marmor och kan i princip bara återfinnas i Peterskyrkan.

Till höger om basilikan finns det en hiss för den som vill åka upp till pelarhallen. Det är mycket högt och inte förrän man är uppe förstår man hur stora dessa pelare egentligen är. Orkar man kan man sedan ta trappan ett par hundra steg för att slutligen komma upp i den väldiga kupolen skapad av Michelangelo.

Ta god tid att vandra runt inne i Peterskyran för att upptäcka alla underbara små och stora skulpturer.