Piazza di Spagna

Området runt Piazza di Spagna är mycket livligt. Hit kommer många för att shoppa. Här finns mängder med affärer och boutiqer för den som är ute efter kläder designade av de främsta italienska modeskaparna. Området har i alla tider varit populärt och på Piazza di Spagna 26 finns ett museum som är tillägnat Leigh Hunt, Percy Shelley och Lord Byron med flera.

Fontana di Trevi

Det är lite svårt att hitta Fontana di Trevi konstigt nog, trots att det är en så enorm fontän. Man vandrar i små gränder och på små gator och helt plötsligt dyker denna fantastiska skapelse upp på ett litet torg, nästan på en bakgård känns det som.

Fontana di Trevi ritades av Giovanni Lorenzo Bernini, och fullbordades 1762.

Huvudtemat i fontänen är vatten. Överallt sprutar eller sipprar det fram vatten. Och i mitten står havets gud Neptunus.

Vi kommer väl alla ihåg den berömda scenen ur Fellinis film La Dolce Vita när Anita Ekberg badar i Fontana di Trevi. Bada får vi inte göra men väl kasta ett mynt över axeln ner i fontänen. Detta för att vara säkra på att få återse Rom.

Piazza del Popolo

Man kommer in på torget genom en port i den gamla muren. Mitt på torget står en enorm egyptisk obelisk. Runt obelisken finns 4 vackra fontäner. På motsatt sida står de vackra tvillingkyrkorna Santa Maria dei Miracoli och Santa Maria in Montesanto.

Det som dock är det mesta intressanta vid detta torg är kyrkan Santa Maria del Popolo. Kyrkan är mycket oansenlig från utsidan och det är nästan lite svårt att se den vid sidan av porten och man får fundera lite över var man skall gå in. Men, väl inne hittar man flera mästerverk av de stora konstnärerna under barocken och renässansen. Här finns skulpturer och målningar av bland andra Rafael, Carravaggio och Bernini. Ta god tid på er. Här finns så mycket att se.

Till höger om kyrkan Santa Maria del Popolo återfinns denna staty och där upptäckte jag även de små Romulus och Remus som diade varginnan.

Spanska Trappan
Scalinata di Trinità dei Monti, Spanska Trappan, byggdes av Francesco de Sanctis 1723. Trappan har 137 steg och leder från torget Piazza di Spagna upp till barockkyrkan Trinità dei Monti.

På Piazza di Spagna nedanför Spanska trappan återfinns Fontana della Barcaccia skapad av Berninis far Pietro Bernin. Fontänen har formen av en vattenfylld båt. Båten ser ut som om den har strandat vilket skall syfta på de svåra översvämningarna av Tibern 1598.

När man vandrat uppför trappan kommer man till Piazza Trinità dei Monti som är en samlingspunkt för målare och konstnärer. Kyrkan Trinità dei Monti vid torget är mycket vacker med sina två torn och byggdes av Karl VIII.