Fakta om Island

På Island bor det 300 000 invånare (2006). I Huvudstaden Reykjavik bor det 113 000 invånare (2004).

Islands total areal är 103 000 km².
Islands högsta berg är Hvannadalshnjúkur 2 110 m.
Islands största naturlig sjö är Þingvallavatn 83,7 km².
Landet längsta älv är Thjórsá (237 km).
Den största glaciären i landet är Vatnajökull 8 300 km².

På Island talar man Isländska.
Landets statskick är republik.
Islands presiden heter Olafur Ragnar Grimsson (1996).
Islands första valda kvinnliga presiden var Vigdís Finnbogadóttir.
Hon var president i 16 år. Presidentent residens heter Bessastaðir.
Landet styrs av ett Alltinget som är Islands parlament med 63 ledamöter och stadsminister Halldór Ásgrimsson.
Islands valuta är króna.
Islands ”E4” heter Ringvägen den är 1414 km och går runt hela Island. En underbar upptäcksresväg

Islands landsnummer är 354. Allmänna telefonautomater finns sällan utomhus, men postkontoret har en, även vissa caféer och hotell.

Dom flesta islänningar har mobiltelefoner. Det är bara att köpa ett kort med ett tele nr. Två telefonbutiker är Siminn eller Vodafone. Kontantkort kan man köpa på tex bensinstationer runt hela landet..

Dom har ett bra utbyggt telenät. Telefonkatalogen heter Simaskrá. Landet är upp delat i 8 områden. Rikt nr mellan 91-98. Reykjavik har 91.Telefon- katalogen börjar med förnamnen som tex Sara Karldottir eller Emil Svenson.

Vill du slå upp ett telefonnummer eller ett namn Siminn eller Vodafone

Man kan växla till isländska kronor på Flygplatsen vid ankomst. Vill du se vad den står just nu i kurs. Forex eller X-change

Deras Turistbyrå har många utbud på olika rundturer från Reykjavík till olika sevärdheter ute i landet!

Brottsligheten på Island är låg. Men man ska ändå vara vaksam. Dom som ofta träder över lagen är lagen är drog- och spritmissbrukare. Drogmissbruk är avsevärt lägre än övrig Europa. Regeringen arbetar för ett kännbart straff för insmuggling av narkotika.

Vid olycka ringer man nr 112 Isländska Polisen, Ambulans & brandkår,

På Island är busstrafiken väl organiserad liksom den inrikes flygtrafiken.

Har man förlorat något av värde så ska man kontakta polisen. Polisstation ligger på Hverfisgata 113.Har man tappat passet ska man gå till sitt lands ambassad.

Det finns många biluthyrningsfirmor och priserna varierar något beroende på avtalsvillkoren. Man kan reservera innan eller hyra på plats!

Islands ”E4” heter Ringvägen den är 1414 km och går runt hela Island. Det är högertrafik och allmän fartbegränsning är 90 km/h på asfalterade vägar, 80 km/h på grusvägar, 50 km/h i tätorter.

Man måste se upp för djur. Många hagar på island är sönder eller finns inte alls. Både hästar och får går fritt över gårdarna, så djur på vägen är ingen ovanlig syn. Folk som rider bredvid eller på vägen är en vanlig syn, så kör försiktigt och tuta inte när en häst är inom synhåll. Bredvid Ringvägen finns ofta en ridväg paralellt med vägen mellan olika samhällen så det är bara att välja häst eller bil.

På många vägar utanför Ringvägen, måste man ha jeep eller terrängbilar för att komma fram. Det är absolut förbjudet att köra utanför vägen. Man måste hålla sig till utmärkta vägar och ej köra ut i landskapet. Många älvar och floder har inga broar. När du väljer din rutt, granska väglaget och ta reda på aktuell information om vårfloderna för din säkerhets skull och val av väg.

Det finns många ”blindkullar” där man möts på en smala vägar. Kör sakta i dessa backar.