Information och fakta om Brasilien

Brasilien är det största landet i Sydamerika (ca 49 % av Sydamerikas yta) Det är rankat som det femte största landet i världen och har en yta på 8 511 965 Km/2 (ca 19 gånger större än Sverige). Brasilien har 26 delstater och ett federalt distrikt. Här bor ca 165 miljoner människor och det är det sjätte mest befolkade landet i världen. Befolkningen är ung ca 62 % är under 29 år. I Brasilien fanns det tre dominerande raser: indianer européer och afrikaner. Blandäktenskapen som skedde mellan dessa raser formade fram den brasilianare man ser idag. Hit har det även immigrerat både tyskar, libaneser, italienare och i början på 1900 talet även japaner.

Pengar i Brasilien

Valutan i Brasilien heter Real ( i flertal Reais ) En Real är uppdelad i 100 Centavos och Realen finns i valörerna 1,5,10,50 och 100 sedlar. Växlar pengar gör man på växlingskontor ( Casa do cambio ) eller hos hotellet fast då med lite sämre kurs. Resechecker ger sämre kurs än kontanta dollar. Visa kort ger bra kurs! Man bör bara använda korten vid uttag i automat ( Bradesco dia e noite har ett max belopp på 600 R$) eller på banken (Banco do Brasil) Var försiktig med att använda kort på små restauranger eller mindre affärer. (Bedrägerier är tyvärr inte så ovanliga). Banco do Brasil har även uttagsautomater och deras max belopp är högre än Bradesco (1000 R$) Mastercard kan man ta ut pengar på hos Citybank Ipanema Rua Visconde de Piraja 459 mellan Kl. 11.00 till 14.00. Övrig tid kan man använda automaten. (Mastercard är ej vidare gångbart i Brasilien) Visa kort och en mindre summa i dollar kontant är mitt bästa tips för reskassan! Växlingskontoret på den internationella flygplatsen ger inte vidare bra kurs. Man skall inte växla till sig mer än vad man behöver där, men tänk på att vare sig banker eller växlingskontor är öppna om man anländer på en söndag.
Dricks kan vara inkluderad ibland på notan med 10 % på restauranger, men om den inte är det ger man minst 10 %.(Om servicen har varit godtagbar). I Brasilien ges det dricks för nästan allting. Till exempel 1 U$ till personalen på hotellet som bär upp bagaget till rummet!

Telefonsamtal i Brasilien

Våra GSM mobiltelefoner fungerar inte i Brasilien. Landsnumret till Brasilien är + 55 och riktnumret till Rio är 021 / Sao Paulo 011 (Man stryker 0: an i riktnumret om man ringer från utlandet till Brasilien!!) Mottagaren betalar samtal (collect call) kan man göra ifrån vanliga telefonautomater (om man har lite tur). Man slår då 000111 för att tala med telefonist. (Vissa äldre automater fungerar dock inte detta med utan man får slå 107 istället) Det Brasilianska telefonsystemet är dock inte tillräckligt utbyggt än och fungerar inte så bra som man skulle kunna önska. Hotellen tar ut höga avgifter för telefonsamtal till utlandet. Men dom tar bara en mindre fast summa när man ringer collect call.

Postkontor i Brasilien
(Correio på portugisiska)

Öppettiderna hos posten är i de flesta fall Mån till Fre. Kl. 08.00 till 17.00 och på lördagar till 12.00. Även vykort brukar man skicka ifrån postkontoren därför att i princip så får man inte tag i frimärken på något annat ställe. Det är väldigt sparsamt med postlådor också. Portot för ett vykort ligger på 1.05 R$ och det kan ta upp till 2 veckor innan det anländer till Skandinavien.

Strömmen i Brasilien

I Rio är det 110 volts strömstyrka. (vissa av de bättre hotellen har dock 220 volt och upplyser i så fall om det ) Det finns en del städer som har 220 volt bland annat Brasilia och Recife.

TV/Video

I Brasilien har man ett Pal system som inte är det samma som i Sverige och om man köper hem videofilmer som souvenirer bör man kontrollera att man får rätt system.

Säkerheten på Brasilien

Vid grupp utflykter kan man ha med sig videokamera o.dyl. Vid utflykter på egen hand bör man lämna sådan utrustning hemma eller iakttaga extra försiktighet. Lås in pass, flygbiljetter osv. i hotellets säkerhets-box. Tacka nej till erbjudande av personer som själva utger sig för att vara guider och som erbjuder transport osv. Ta inte med några värdesaker alls till stranden. Ta bara med handduk och småpengar till dryck o dylikt. Använd helst inte fina klockor och smycken när ni rör er på egen hand utan låt de vara inlåsta i hotellets säkerhetsbox. Använd taxi på natten och vandra helst inte på mörka bakgator efter mörkrets inbrott. Brasilianska förare kan även stundtals köra mot rött ljus så även vid grön gubbe bör man vara försiktig. Om man åker med de vanliga stads bussarna bör man inte ha någon som helst form av värdesaker med sig. Följer man dessa råd så får man förmodligen inga problem i Brasilien heller!

Ett tips är att ta en fotostatkopia på sitt pass och på det entry card som man fick av immigrationspolisen, för att sedan ha det som id handling. (Det finns en lag som säger att utlänningar skall ha passet med sig som id handling hela tiden, men polisen nöjer sig med en fotostatkopia)

Visum

En svensk medborgare (med svenskt pass) behöver inget visum, utan får automatiskt tre månader av immigrations polisen. Om man vill vara i landet längre, kan man förlänga detta visum. Om man kan visa upp att man har tillräckligt med pengar att stanna här, kan man få upp till tre månader extra. Det brukar inte vara något problem att få hela 3 månader. Men tänk på att inte gå dit förrän ett antal dagar innan visumet tar slut, för den nya perioden räknas från den dagen man får stämplat sin förlängning!) Förlängning av sitt visum kan man göra t.ex. i Rio hos Immigrationspolisen på Avenida Venezuela 2, Centro. (Det ligger vid torget Praca Maua i centrum av Rio)

Brasilianska ambassaden i Sverige:Tel 08-239520