Klimat och Klädsel i Brasilien

Klimatet varierar beroende på var i landet man vistas, men är man inte söder om Rio så blir det aldrig kallt någon gång på året! I de Nord Östra delarna av landet är det rejält varmt året om, och temperaturen skiljer inte så mycket på året.
Klimatet i Brasilien, Rio är mycket behagligt året runt, men sommartid kan det bli varmt och klibbigt pga. den höga luftfuktigheten. Under sommaren som är december till februari kan temperaturerna stiga ända till 40 grader (det finns en låt där man sjunger just ”Rio 40 grader”) I Rio är det ett tropiskt klimat och vintertid är medeltemperaturen 19 grader (Stockholm har 17 grader i medeltemperatur sommartid som jämförelse). Sommartid kan det komma väldigt kraftiga regn men solen brukar hålla sig framme mycket. Vintertid kan regnet hålla i sig i långa perioder om man har otur men mest nederbörd faller faktiskt under sommaren! Man kallar egentligen vintern som är juni till augusti för torrperiod och sommaren för regnperiod här. Som klädsel för vinterbruk här kan man väl ta svenska sommarkläder. (Om man skall upp till städerna i bergen runt Rio bör man tänka på att där sjunker temperaturerna betydligt lägre, till och med ända ner till 0 grader är möjligt). Ett paraply skadar ju aldrig att ha med sig heller. Under sommaren i Rio behöver man inte mycket kläder dagtid (om man inte är här i affärer vill säga, för då är det kostym som gäller) Man bör tänka på att man inte kommer in på diskotek i vare sig gymnastik skor eller shorts (som kan vara fallet på andra turistorter). Annars klär inte Rio bon upp sig så väldigt mycket, och man kan se folk som vandrar hem mitt i natten i bara badbyxor efter att de har stannat kvar i en bar efter en söndag på stranden. Även på vintern går Rio-bon till stranden en solig söndag, så man kan ta med sig badbyxor hit vilken tid på året man än besöker Rio.

Hälsa

Det är bäst att dricka mineralvatten på flaska men man behöver inte vara försiktig med is i storstäderna. Likaså behöver man inte tänka på malaria så länge man är i storstäderna. Skall man in i djungeln bör man tänka på att vaccinera sig och skaffa malaria tabletter. Tänk på att solen tar väldigt bra här även då det är mulet. Glöm inte att smörja in er med hög solskyddsfaktor!

Språket i Brasilien

I Brasilien talar man en portugisiska som skiljer sig en hel del från den i Portugal. Engelska talas endast av mycket välutbildade brasilianare. Om man talar spanska så förstår brasilianarna förmodligen frågorna men själv förstår man oftast inte deras svar! Alla försök att tala portugisiska uppskattas. Här nedan följer ett antal ord och fraser som kan vara bra och kul att kunna (om inte annat bara för lätta upp stämningen lite granna).
Oi = Hej (informellt).
Tchau = Hej då (informellt).
Tudo bem = Är allt bra? (Hur står det till).
Tudo bem = Allt är bra (Samma svar som fråga).
Obrigado/Obrigada= Tack så mycket (mannens utryck/kvinnans).
Sim = Ja.
Nao = Nej.
Talvez = Kanske.
Com licensa = Ursäkta mig.
Desculpe = Förlåt mig/ Jag är ledsen.
Bom dia = God dag/God morgon.
Boa tarde = God eftermiddag.
Boa noite = God kväll/god natt.
Eu nao falo portugues = Jag talar inte portugisiska.

Om man skall resa omkring mycket i Brasilien är det inte en dum ide att plugga in lite bas portugisiska först. Lonely Planets Brazilian phrasebook kan vara ett tips för dem som vill lära sig lite innan resan!

Drycker i Brasilien

Öl heter Chopp på brasilianska men uttalas ”shoopi”. Det är öl från tapp och den har en styrka att jämföra med svenskt mellan öl. Öl på flaska heter cerveja. Deras egna inhemska berömda sprit drink heter Caipirinha och innehåller sockerrörs sprit, lime och socker som blandas ihop. (Den är dock mycket stark) I Brasilien finns det ett otroligt urval av olika tropiska fruktjuicer. Juice heter Suco på brasilianska. En verkligen annorlunda juice är suco de Cacao (Kakao juice) Ett tips är att inte vara rädd för att prova på alla dessa olika underbara tropiska juicer!