Pantheon och Piazza Navona

Området kring Pantheon och Piazza Navona präglas av Roms barockepok med imponerande byggnader med snirkliga detaljer.

Bakom Pantheon finns detta lilla torg som är tillägnat gudinnan Minerva. Obelisken mitt på torget är ett av Berninis otaliga verk.

Den oansenliga kyrkan i bakgrunden är Santa Maria sopra Minerva. Detta är Roms enda gotiska kyrka. Fasaden är oansenlig därför att den tidigare pampiga gotiska fasaden revs för att ge plats åt det lite mer moderna. Men om man går in i kyrkan blir man mycket förvånad. Interiören är så ofantligt pampig och vacker jämfört med den lite tråkiga exteriören och därför blir man mycket häpen när man stiger in. Titta särskilt på Antoniazzo Romanos altarstycke Bebådelsen i det andra kapellet.

Pantheon
Pantheon ”Alla Gudars hus” är ett rundtempel med kupoltak. Kanske var det denna kupol som inspirerade Michelangelo när han konstruerade kupolen till Peterskyrkan. Det första Pantheon byggdes av Marcus Agrippa 27 f.Kr. Det brann senare ned och Hadrianus lät bygga upp det igen. Pantheon är kanske den bäst bevarade byggnaden från antiken.

Pantheon är 43,3 m brett och 43,3 meter högt. I taket finns ett 9 meter brett hål där rök från offrade djur kunde stiga upp till gudarna. Hålet släpper in ljus och även regn om det är oväder. Men vattnet som strilar ner i en perfekt cirkel på golvet rinner bort genom hål i marmorgolvet.

I Pantheon ligger kung Vittorio Emanuele II begravd och så även skulptören och målaren Rafael.

Piazza Navona
Piazza Navona byggdes ursprungligen som sportstadion 90 e Kr. Torget är kantat av många oerhört vackra palats. Men det vackraste av allt på detta torg är nog de tre fontänerna av vilken Berninis Fontana dei Quattro Fiumi i mitten är den pampigaste. Fontänen föreställer de fyra stora floderna Donau, Ganges, Nilen och Rio de la Plata som representerar de fyra världsdelarna. Det sägs att Bernini föraktade sin konkurrent Borromini och den kyrka denne byggde vid torget; Sant Agnese in Agone, så mycket att han lät ”Nilen” täcka sitt ansikte för att slippa se kyrkan.

De andra fontänerna heter Fontana di Nettuno av Antonia della Bitta, som föreställer Neptunus kamp mot ett havsmonster och Fontana del Moro gjord av Giacomo della Porta.