Reseguide Nya Zeeland

Nya Zeeland verkar verkligen visa upp bilder som värdens mitt. Det är ett land fyllt med hisnande landskap, slående berg, orörda stränder, frodiga skogar och böljande kullar. Landskapet är mångsidigt i ett så litet utrymme. En minut kan du gå på en glaciär och nästa kan du vandra bredvid ett vattenfall. Det är helt enkelt en oförglömlig resa. Denna Nya Zeelands reseguide hjälper dig att planera din nästa semester.

Snabba fakta
Nya Zeelands strömspänning är 220 V 50Hz; Plug I
Valutan är Nya Zeelands dollar
Internet kan vara långsamt och dyrt och resenärer kan kolla upp McDonalds och bibliotek för gratis Wi-Fi.
Dricks är inte vanligt i Nya Zeeland så du behöver inte lämna något extra om inte tjänsten var riktigt exemplarisk.

Nya Zeeland har ett mångsidigt landskap med vulkaner, glaciärer, hisnande berg, oändliga sträckor av stränder och läckra skogar. Nya Zeelands klimat varierar beroende på vilka platser som man planerar att besöka. Vädret i Nya Zeeland kan förändras omedelbart så resenärer bör alltid vara beredda på snabbt väderomslag!

Den allmänna tumregeln är att packa minst fyra lager: ett baslager, långärmad tröja, en fleece (mellanskikt) och ett topplager som en vindstopper (vattentät!). Glöm inte ett par handskar, tjock halsduk och hatt!

Termiska underkläder – det här är särskilt viktigt om du reser till syd under vintern eller vandrar i bergen.
Solskyddsmedel – Det utarmade ozonskiktet över landet innebär att solen är otroligt stark. Tillsammans med solskyddsmedel så packa ett par solglasögon och en solhatt.
Regnväxling – det tenderar att regna mycket i Nya Zeeland även under sommaren. Undvik att ta med paraplyer eftersom regnet är kopplat med starka vindbyar. Istället investerar du i en bra vattentät jacka som skyddar dig.
Ryggsäck – En stabil ryggsäck eller stor väska är mer lämplig för äventyr eftersom de är lättare att bära och du behöver inte rulla dem genom sanden på Nya Zeelands fantastiska stränder.

När ska man resa till Nya Zeeland
Nya Zeeland har ett varierat landskap med två distinkta öar. Nordön är varmare än södern med ett subtropiskt klimat. Snorkling och simning är trevligare här uppe. Men South Island var gjord för äventyr.

Dec-Feb är sommar i Nya Zeeland och det här är högsäsong med flest besökare. Du kommer att se en hel del campingvagnar på vägen och campingplatser fyller sig snabbt.
Mars – april är en bra tid att besöka då det är början av hösten. Det finns fortfarande varma dagar och turistmassorna börjar tunna ut. Men packa lager och en jacka. Du börjar med att se höstfärgerna också! Vi reste genom Nya Zeeland hela mars och dagarna var varma. Kvällar var kyliga men vi lyckades fortfarande snorkla, segla, skydiva och hoppa bungy jump. Vi gjorde allt som du skulle kunna göra på Nya Zeeland under sommarmånaderna.
Juni – Augusti är vinter i Nya Zeeland. Om du är där för skidåkning kanske du vill kolla in Nya Zeeland på vintern. South Island kan dyka ner under -10 grader
– Nordöarna får mer regn på vintern
-Snöfall händer på Centralplatån på norra ön och Alperna i söder.
Sept-Nov – Bra säsong för resor då det börjar värmas upp och folkmassorna har inte kommit igång.