Säkerhet i Panama

Panama är ett av de säkraste länderna att besöka i Syd- och Mellanamerika. Anledningen till detta är dels den relativt höga levnadsstandarden (Panama har faktiskt den bästa ekonomiska utvecklingen i hela Mellanamerika) och dels de nära relationerna till USA. Om man besöker någon av de större turiststäderna i Panama kan man i princip känna sig trygg under dygnets alla timmar. Kriminaliteten är låg och landet har en stor polisstyrka för att upprätthålla ordningen.

En plats i Panama som man definitivt bör undvika är dock gränstrakten mellan Panama och Colombia, omkring nationalparken Parque Nacional Darién. Här verkar nämligen såväl den colombianska guerillan som många colombianska drogsmugglare.

När det gäller enskilda städer samt stadsdelar i de större städerna kan man säga staden Colón vid Panamakanalens utlopp i Karibiska havet bör undvikas om man reser till Panama som turist. Dessutom bör man undvika de lite fattigare stadsdelarna i Panama City – Curundu, El Marañon och El Chorillo – på kvällar och nätter. När dagen börjar övergå i kväll rekommenderas att man håller sig kring huvudgatorna i Panama City.

På landsbygden är den inhemska befolkningen både nyfiken och gästfri. Givetvis ska man alltid hålla hårt i sina ägodelar, men man behöver inte vara rädd för att ta kontakt med lokalbefolkningen bara för att man är rädd att bli rånad.