Sjukvård i Panama

På senare tid har Panama blivit ett populärt turistmål för så kallad medicinsk turism. Tanken är att man kombinerar en semestervecka eller två med ett eller ett antal kosmetiska ingrepp. Dessa resor anordnas ofta som färdigpackade så kallade patientresor där såväl flyg som boende och behandlingar ingår.

Varför är då Panama ett populärt turistmål för medicinsk turism? Det finns två anledningar. För det första är sjukvården mycket bra i Panama. Kompetensen bland läkare och kirurger är utmärkt. För det andra är kostnadsläget i Panama fortfarande mycket lågt. Det går alltså att göra kosmetiska ingrepp till en lägre kostnad än i Sverige. Reser man från Sverige till Panama för att göra ansiktslyft, bukplastik eller något annat ingrepp kan man i princip alltid räkna med att tjäna in kostnaden på flygresan och boendet bara genom att göra ingreppet i Panama i stället för i Sverige.

Nu är det inte bara kosmetiska ingrepp som utförs på klinikerna i Panama. Cancervården är utmärkt. Detsamma gäller för behandlingar av ögonåkommor. Har man svårt att få barn kan man genomgå fertilitetshöjande behandlingar.

När det handlar om reguljär sjukvård vid lättare skador och diverse åkommor kan man räkna med att bli bra bemött i Panama. Sjukhusen håller hög standard och kompetensen bland läkare och sjuksköterskor är god. Att de flesta talar engelska är naturligtvis en fördel när man ska förklara hur man mår.