Sarajevo

Sarajevo ligger beläget på Sarajevofältet, som ligger på en höjd på 500 meter över havet. Sarajevo är omgiven av de fem bergskedjorna, Igman, Jahorina, Bjelašnica, Trebevic och Bjelasnica. Sarajevo är huvudstad i Bosnien och Hercegovina och har drygt en halv miljon invånare.

Sarajevo är en mångkulturell stad och stadens befolkning består främst av muslimska bosniaker, följt av serber, jugoslaver och kroater. Denna mångfald gör även att de största religionerna i Sarajevo är islam, kristendom, katoliker och judendom. På en kvadratkilometermeter stor yta mitt i staden trängs en moské och en synagoga med en kyrka och en katedral.

Att ta sig runt i Sarajevo
Sarajevo är en mysig stad med ett stort antal kullerstensprydda gator och promenadstråk. Detta innebär att man behändigt kan ta sig runt i innerstaden till fots. Det finns även ett väl utbyggt spårvagnsnät som sträcker sig runt om i staden och en hel del taxibilar.

Sarajevo har blivit ett populärt resmål de senaste åren, framförallt för turister som besöker staden under en weekend. Spåren efter kriget är i stort bortsopat från innerstaden men på flera platser har man valt att behålla ruiner och kulhål som ett minne och en påminnelse om vad staden har varit utsatt för. Tack vare sin mångfald och sin multikultur så har man ansökt om att Sarajevo ska tas upp på UNESCOs världsarvslista för att bevara stadens historia.

Precis utanför Sarajevo hittar man två skidorter, som användes vid vinter-OS 1984. Dessa skidorter är mycket populära resmål under vintern och är dessutom väldigt prisvärda resmål jämfört med motsvarande skidorter i grannländerna.

Bosnien och Hercegovina ligger en timme före Sverige och valutan heter Marka. 1 Marka är cirka 5 svenska kronor. Det går att växla till Marka utanför Bosnien och Hercegovina men bäst växlingskurser får man på banken i Bosnien och Hercegovina.

Man kan resa till Bosnien och Hercegovina med direktflyg från Sverige. Det får även bussar från ett flertal Europeiska länder. Det finns dock inga tågförbindelser med Sarajevo.