Sevärdheter i Panama

Panamas viktigaste näring är samtidigt den största turistattraktionen. Panamakanalen öppnades 1914 och revolutionerade världshandeln. I stället för att behöva runda hela Sydamerika kunde man nu ta genvägen genom Panama. Vid Panamakanalens berömda slussar vid Miraflores ligger ett museum som är populärt bland besökare som är intresserade av konstruktionen av kanalen. Här kan man också ta en guidad tur i kanalen. Vid Casco Antiguo ligger Canal museum där besökarna kan förkovra sig i Panamas rika kultur och historia.

Panama erbjuder dock mer än den berömda kanalen. Panamas regnskogar sjuder av liv och är en sevärdhet i sig. Man upplever den rika naturen bäst genom att boka en guidad vandring i skogarna. Guiderna är mycket skickliga på att spåra upp och identifiera olika växter, exotiska fåglar och mindre däggdjur. Det går naturligtvis att ge sig ut på egna äventyr i de fantastiska omgivningarna, men då ska man vara en rutinerad vandrare. Att ge sig ut på egen hand i nationalparken Parque Nacional Darién är en särskilt dålig idé. Här är terrängen nämligen ofta riktigt oländig.

Panama Viejo (spanska för ”gamla Panama”) var den första staden som grundades i Panama. Strax efter grundandet 1519 blev staden en livlig handelsplats. Spanjorerna använde staden som hamn för alla de varor man ville frakta hem till Europa. Givetvis blev staden snart en guldgruva för pirater på jakt efter guld och andra värdefulla material. Samtidigt låg staden på ett träsk vilket gav upphov till sättningar i byggnader samt många utbrott av tropiska sjukdomar. Spanjorerna uppförde då en till stad, Casco Antiguo, i närheten av den första staden. I dag är Casco Antiguo Panamas andra mest populära sevärdhet. Här står mängder av vackra byggnader och man kan lära känna Panamas historia bara genom att strosa genom de smala gatorna.