Ta sig runt i Bratislava

Bratislava, speciellt om man bara tar hänsyn till de centrala delarna, är inte speciellt stort vilket innebär att man kan ta sig mellan de flesta intressanta platserna till fots. Kollektivtrafiken är dock väl utbyggd och kan komma till användning emellanåt.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken består av buss, spårvagn och trådbuss (en slags kombination av buss och spårvagn). En biljett som kostar €0,70 är i 15 minuter, men byte är inte tillåtet. Var 15:e minut behöver du dessutom en ny stämpel (eller när du byter). Transferbiljetter kostar €0,90 och gäller 60 minuter på vardagar och 90 minuter på helger. Den tillåter även byten.

Det finns även biljetter för 1-7 dagar, med pris €4,50-€15. Biljetten stämlpar du själv när du klivit på – och glöm som sagt inte att stämpla om när gilitigheten gått ut. Biljetter säljs i automater – men de tar varken kort eller sedlar – och i kiosker.

Se upp med taxi

Om du vill åka taxi i Bratislava så måste du vara försiktig. Var noga med vem du åker med och se upp för oärliga taxichaufförer, för de har nämligen inget gott rykte bland turisterna. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att du förbeställer taxi genom att ringa till något välkänt taxibolag.

Många chaufförer väntar på turister som de kan plundra så det är alltid bäst att förbeställa. Eftersom spårvagns-, trådbuss- och bussnätet är väl utbyggt är det nästan alltid smartast att åka kollektivt.