Mat och dryck i Bratislava

Klimatet är ganska hårt i Slovakien och det gör att tåliga grönsaker och växter odlas här som till exempel potatis, kål och lök. Därför är det också ganska naturligt att de används mycket i maten i Slovakien, men självklart används många andra grönsaker också.

Olika ostsorter är en viktig del av matlagningen och speciellt getost. Till både frukost och middag äter man bröd till maten och före lunch serveras det ofta soppa.

Det slovakiska köket

De största influenserna i det slovakiska köket är Böhmen i Tjeckien och Ungern. Gulaschgryta är ett exempel på de ungerska influenserna. En rätt som man borde smaka är nationalrätten brynzové halušky som är gnocchi med en sås gjord på fårost och som garneras med bacon.

En annan lokal specialitet är halusky som är små degknyten med ost och bacon runt dem. De drycker som de flesta dricker till maten är slovakiskt vin och öl. Ölen betraktas som Slovakiens nationaldryck.

Många restauranger

Trots att Slovakien har en hel del intressanta maträtter så är det svårt att hitta en helt slovakisk restaurang men det är inte svårt att hitta andra typer av restauranger. Du hittar allt från italienska lyxrestauranger och mexikanska restauranger till välkända snabbmatställen.

Är du ute efter slovakisk mat ska du ta dig till etablissemang som kallas Slovak Pub eller, om du har en större plånbok, Slovak Restaurant. Bland de kan vi rekommendera Pressburg som har medelhöga priser.

Ett lokalt hak är restaurangen Prasna Basta. Denna restaurang är värd ett besök då den ger en annan känsla än de större och dyrare restaurangerna.

Speciella restaurangupplevelser

Ev av två udda restauranger i Bratislava är Veza, belägen i tv-tornet Kamzík, där du får en underbar 360 graders vy över Bratislava tack vare att golvet roterar långsamt.

En annan är det UFO, ett flygande tefat som ligger på toppen av bron Nový Most, Nya Bron ligger över 80 meter över Donau. Härifrån får du självklart en vacker utsikt över Bratislava. Denna restaurang är helt unik och är ett av de mest kända landmärkena i Bratislava.

Specialiteter

Är du den typen som gärna äter snabbmat så finns det många restauranger du kan välja bland. Bratislava har en egen form av snabbmat som kallas richman och det är en stor brödrulle fylld med ost, kål, kött och majonnäs. Är du sugen på en macka borde du köpa en rejäl smörgås på de caféer som finns.

Reska är en av Bratislavas specialiteter och är en kall sallad med torsk, majonnäs, morötter och lök. Denna rätt smakar mycket speciellt och är en bra utmaning för smaklökarna.