Italienska Alperna

Dolmiterna
Under många år har Italien varit det populäraste resmålet i Europa när det gäller alpin skidåkning. I Italien garanteras man sköna pister, bra afterski och i många fall även väldigt fint väder under skidåkningen.

Den högsta punkten i Italienska alperna eller Dolmiterna som de också heter, är Monte Bianco, 4810 meter över havet. När man väljer Italien för sin skidåkning på vintern finns det en hel del olika skidorter att välja mellan. Bland annat Campitello, Canazei, Cervinia och Livigno för att bara nämna några.

I Dolmiterna, de Italienska alperna, hittar man alpernas största liftsystem och världens vackraste berg. Man behöver inte direkt vara någon skidfantast för att njuta utan kan åka hit enbart för att uppleva den otroliga skönheten och utsikten. Men, det ska tilläggas, det är ändå vanligast att man åker hit för att åka skidor, åtminstone under vinterhalvåret.
I Dolmiterna kan man välja mellan 460 liftar i tolv dalar. Långt ifrån alla liftar sitter samman i system men trots det ger Dolmiterna dig mer åkning än vad man egentligen behöver.

Cervinia
Cervinia visar upp Italiens bästa sida med en annorlunda och väldigt gästvänlig by, ett mycket stort och snösäkert skidsystem med Europas högsta skidåkning. Dessutom finns det många trevlig hotell och många bra restauranger i byn som ligger i Aostadalen. Cervinia är omgiven av två av de kända bergstopparna i Alperna, Cervino eller Matterhorn som det också heter, och Monte Rosa. Båda bergen ligger på gränsen mellan Italien och Schweiz.

Åker man till Cervinia på sin skidsemester kan man glädja sig med att man får tillgång till ett av världens största skidområde. Här man man räkna med att åka skidor hela dagen utan att behöva ta sig ner i samma backe två gånger. Det finns nämligen 313 kilomter skidåkning med 124 pistade nerfarter. Dessutom är den högsta skidåkningen på 3480 meter vid Plateau Rosa. De flesta nerfarterna ligger på den solsäkra sydsidan vilket innebär att det oftast är väldigt vackert väder när man åker skidor.
Vill man har ett riktigt offpist-äventyr kan man ta en helikopter upp till Monte Rosa på 4500 meters höjd och sedan ta sig ner för de underbara branterna mot Valtournenche pch Champoluc. Dessutom kan man testa på paragliding och kite-åkning, ungefär som windsurfing fast på skidor.

Canazei
Canazei har världens största skidområde som bjuder på både roliga och välpreparerade pister. Det sägs att Frankrike bjuder på de stora effektiva områdena och att Italien bjuden på mindre och effektiva. Men det är faktiskt bara en myt, och det märker man om man beger sig till Canazei på sin skidsemester.

I Canazei får man tillgång till cirka 500 kilometer sammanhängande pist. Dessutom finns det cirka 1200 kilomter pist i hela det väldiga Dolmiti Superskiområdet om man känner för att ta bussen en bit för att komma dit. Allt får man givetvis på samma liftkort.
Backar i Canazei är väldigt varierade och har backar med mindre lutning som lämpar sig för carving och så finns det en del svarta pister. Skidterrängen däremot lämpar sig för alla typer av skidåkare.
Vill man ha lite tuffare skidåkning kan man åka till grannbyn Arabbas. Där är pisterna branta och dessutom finns det en störtloppspist man kan testa sina gränser i.

Livigno
I Valtellinadalen på 1816 meters höjd ligger den barnvänliga byn Livigno. Byn är består av tre delar: Santa Maria, San Antonio och San Rocco. Här finns det en hel del lätta, fina backar och dessutom åker barn upp till åtta år gratis. Därför har det blivit väldigt populärt bland barnfamiljer.
På skidområdet finns det två kabinbanor och man kan välja på 14 stolliftar och 16 bygelliftar. Totalt finns det en pistlängd på 110 kilomter. Den totala fallhöjden är 1200 meter, från 3000 meters höjd och ner till byn som då ligger på 1800 meter.
Livigno är en skattefri zon vilket innebär att det är mycket billigare att köpa märkesvaror, kosmetika och elektronik i byn.

De flesta backarna ligger på den soliga sidan. Nära byn hittar man barnfamiljerna och nybörjarna eftersom de lätta blå backarna ligger på rad här. För den mer avancerade åkaren gäller det att ta sig upp till Monte de la Neve. Där hittar man tusen röda och svarta nerfarter. Pisterna ligger dock på skuggsidan, vilket innebär att man åker på kallsnö hela eftermiddagen. Vill man ha lika utmanande backar fast med sol kan man ta kabinbanorna upp till Lago Salin eller Vetta Blesaccia och sedan carva sig ner för några av de skönaste pisterna i Alperna.

Är man ingen utförsåkare eller känner för att vila knäna en dag finns det en hel del vacka längdspår också. I mitten av december kan man även delta i den internationella längdmaran Sgambeda som är 42 kilomter lång och som byn arrangerar. Dagen innan körs den kortare Sgambeda för barn och ungdomar.

Efter en hel dag i backarna kanske det är dags för lite afterski, om man har mer ork kvar förståss. Afterskin hittar man på stadens små barer. Det finns nästan 80 restauranger att välja mellan. Allt från inhemska krogar som har menyer som är stora som en mindre telefonkatalog, till enklare ställen där det är vanligare med en öl och en italiensk pizza.

Campitello
I Fassa-dalen hittar man Campitello som ringlar sig rakt in i hjärtat av de branta Dolmiterna. Kabinbanan som tar en upp till skidåkningen ligger nästan 1000 meter ovanför byn. När man väl har kommit upp till skidområdet som stäcker sig hela vägen till Belevedere och Val Gardena finns det enormt mycket att välja mellan. Mycket tack vare att Campitello ligger i Dolmiti Superski. Dolmiti Superski är ett av alpernas största skidområde med över 500 kilometer pist och mycket prisvärda liftkort.
Här finns verkligen stora möjligheter att testa på all skidåkning man kan tänka sig.

Det är en ganska liten by, men trots det finns det stora möjligheter för den som åker skidor här. Det finns ett ganska stort nöjesliv som passar bra för skidtrötta ben. Man hittar då några musikbarer, några caféer och ett diskotek för den som vill dansa utan pjäxor. Campitello har, tack vare hotellen som ligger i toppklass, en lite mer exklusiv prägel där de flesta hotellen har exklusiv miljö med pool för härlig rekreation. Men det hindrar inte vanliga Svensson från att komma hit och få sina bäst skidåk.