Sardinien

Sardinien är Medelhavets största ö efter Sicilien. Trots det är den inte speciellt stor. Från norra delen ner till södra delen tar det bara 4 timmar att köra med bil. På Sardinien bor det lite mer än 1.5 miljoner människor. Trots att Sardinien tillhör Italien säger invårnarna på ön att de först och främst är Sarder och sedan Italienare. Sardinien har bara tillhört Italien i 200 år och det märker man på att ön inte är som resten av Italien.

Eftersom Sardinien ligger så centralt i Medelhavet har ön råkat ut för en rad olika invasioner och haft flera olika bosättare. Från 1479 och 300 år framåt tillhörde ön Spanien och detta var då en lugn period i Sardiniens historia. 1861 blev Sardinien en del av Italien och efter det har sarderna många gånger känt sig åsidosatta jämfört med resten av Italien. Idag har de dock fått samma autonoma ställning som Sicilien och en del ekonomiska reformer har stärkt infrastrukturen och även moderniserat ön.

Upptäcka ön
Enklaste sättet att upptäcka ön under sin semester är genom att hyra en bil och köra runt. Lokaltrafiken är inte alltid den bästa på Sardinien, framförallt inte på söndagar då det är lågtrafik. Därför kan det bli lite klurigt att ta sig runt på detta sättet.

Sardinien påminner mycket om öarna i Karibien, mycket tack vare den tropiska vegetationen, det varma klimatet och det rena kristallklara blåa vattnet. Sardinien är verkligen ett bra ställe för en badsemester men bjuder även på fantastisk natur och perfekta dykmöjligheter bland fiskar i alla olika färger och gamla skeppsvrak från romartiden. Sandstränder ser man så långt ögat kan nå och därefter är omgivningen varierad med intressanta klippformationer som blivit formade av väder och vind.

Längs med kusten hittar man de lantliga och mindre städerna. Långt fram i tiden arbetade befolkningen med lantbruk och boskapsskötsel, framförallt med getter och får.

Cagliari
Cagliari är Sardiniens huvudstad. Här kan man uppleva en historia som är mer än 2000 år gammal. Det finns en fin strand och staden har ön bästa restauranger. Cagliari ligger längst söderut på Sardinien och är främst en sommarstad.