Sicilien

Sicilien är en fantastisk och varierande ö. Palermo är den största staden på ön och även regionens huvudstad. Sicilien är Italien största ö och den är mycket uppskattad för sina kulturella lämningar, sin dramatiska natur och sitt otroligt milda klimat. Den är även väldigt känd för sin mat och gästfriheten som råder bland invånarna. På Sicilien hittar man garanterat något för alla.

Tillbringar man sin semester på Sicilien kan man få njuta av fantastiska kulturskatter som till exempel den grekiska tempeldalen i Agrigento, eller varför inte Siracusas gamla stadsdel och den grekiska teatern i Taormina. Taormina sägs också vara en av Italiens vackraste städer och är väldigt älskad av många. Här kan man hitta stränder som är oexploaterade, man kan hitta små fiskebyar och ett härligt vatten som lämpar sig utmärkt för bad eller dykning.

Vulkanen Etna
Är man på Sicilien bör man förska ta sig en tur till Etna. Det är Eurpoas största aktiva vulkan, 3350 meter över havet. Känslan när man står där uppe går verkligen inte att beskriva. Helt fantastiskt. Vid ett av besökscentren vid Etna Sud är man 2000 meter över havet. Här ser man tydligt vart lavan har vällt fram i strömmar som är hundratusentals meter breda.

Lite här och var kan man se lummiga öar där lavan inte nådde och därför är de täckta med frodig grönska. Man kan dessutom, om man vill, gå runt kratern Cratero Silvestri, och även säga att man har varit nere i en vulkankrater.Det finns nämligen möjlighet till det också. Är man riktigt intresserad kan man ta en linbana ända upp till toppen. Linbanan är väldigt dyr, 45 euro, så det gäller att man är riktigt intresserad. Men eftersom Etna fortfarande är aktiv och det inte var länge sedan det var utbrott är det inte längre tillåtet att åka upp till någon av kraterna. Men vem vet, det kanske blir möjligt inom en snar framtid igen.

Enklaste sättet att ta sig till Etna är att åka med en arrangerad utfärd, men vill man kan man även ta bilen upp. Det tar dock väldigt lång tid och det är inte lätt att hitta fram till besökscentrat men det går.