Köp lägenhet i Spanien

Nu har det varit kyligt i Sverige i fem månader, och innan dess hade vi ”sommar” i tre månader. En sommar som knappt innebar sol och i juni var det till och med kallare än på julafton. Hur är det möjligt? Kan man fråga sig – men viktigast, varför åker man inte från kylan? Det går självklart inte att åka utomlands hela tiden, om det gått hade väl Sverige varit tomt hela tiden. Men, det folk faktiskt kan göra (och som många gör) är att köpa lägenhet eller hus i Spanien. Det är en smart investering. Sök billiga flyg online, och du är redo att åka! Behöver inte ens boka ett hotell. Men hur går det då till då? När man vill testa lyckan i ett annat land?

Inte samma som i Sverige
Det finns mängder av saker att tänka på, och det är nog lättast att gå via ett företag som har koll på just bostäder i Spanien. Anledningen till att det är smart är att det inte fungerar på samma sätt som här i Sverige. Det är till exempel ovanligt med budgivning. Istället säljs oftast bostäder till den första köparen som är villig att betala det begärda priset – eller att säljaren accepterar ett lägre anbud. En anledning till att Spanien är ett bra land att köpa bostad i nu, är för att prisläget i euro har sjunkit, medan den svenska kronan har blivit starkare. Det kan dock variera ganska bra i priser, beroende på var man vill bo. Men självklart är det inga småsummor vi pratar om. SvD har skrivit en artikel om att köpa bostad. Där har de pratat med Fastighetsbyråns Spanienchef och han säger så här:

”Man behöver ha en miljon i fonder, aktier eller som belåningsbart värde i en fastighet”

Om man vet vilken ort man vill till, är det bra att besöka den och kolla på lägenheterna som är till salu. Då får man också veta hur platsen är, för att se vilka som bor där nu. Är det spanjorer eller semesterfirare? På Costa del Sol bor det till exempel ganska många Svenskar. Och om det är någonting man föredrar eller inte, varierar såklart.