Bostad på Island
På Island bor största delen av invånarna i bostadsrätter, radhus eller villor. Islänningar gillar att bygga sina egna hus och äga sitt boende.
Det är svårt att bara hyra, hyrorna är ofta väldigt höga. De flesta lägenheter är bostadsrätter. Åker man genom Nordjobb på arbete så står de för boende. De skaffar då fram ett rum till dig under den period som du ska vara på Island. Félagsstofnun studenta vid Islands universitet är för dig som vill plugga i landet. De flesta skolor har egna studentlägenheter, som hyrs ut, men endast studenter. Reykjavik har några kommunala lägenheter som i första hand hyrs ut till behövande och till de som har sociala problem.
Öppna Bankkonto på Island
Efter du har registerat dig så kan du öppna ett bankkont. Vissa banker kräver att få se pass eller en annan giltig legitimation som bevisar din identitet. Det är lite olikamellan olika banker vilken typ av konto du får lov att öppna. I vissa banker får du endast lov att öppna en bankbok eller ett bankkonto med debet kort som du får använda i alla banker samt i bankomater på Island, men inte i affärer. I andra banker finns det inga regler för vad för slags konto du får öppna. Så det är bara att kolla upp vilken bank som passar ditt behov. Det är mycket bra service här. I många banker står alla på en rad framför en linje på golvet för att invänta sin tur, det är inte kölapp system här. En bank kan ha flera småbanker utspridda i Reykjavik, ofta har man inte så långt till sin egen lilla bank. Du kan självklart använda ditt Visa kort här, men tänk på att dom tar ut en avgift för varje uttag du gör.
Bussar
En buss resa kostar 280kr allså ca 28 sv kr ( Kolla vad valutan står i nu Forex.) Man MÅSTE ha jämna pengar. Man får inte tillbaka någon växel. Remsa på 11 biljetter kostar 2500 kr, 2 veckor kort kostar 3500 kr, 1 månadskort kostar 5600 kr, 3 månadade kostar 12.700 kr. Mellan (6 – 12 år) 100kr Buss trafiken kör ofta igång efter ca halv 7 på morgonen håller på fram till 00:00.
Bilar
Man måste var väldigt uppmärksam när man går över gatorna. Grön gubbe vid övergångställen är inte så mycket bättre. Ska man gå över en större väg så hinner det alltid slå om till rött innan man har kommit halvvägs. Ska du gå över vägen, gå snabbt o håll koll på trafiken. Isläningarna kör redan när det är gult o inte grönt. Samma gäller när trafiksignalerna ska slå om till rött, det är alltid någon bil som kör mot rött. De kör hårt och fort, de stanna ofta på övergångställerna, så det är inte lätt att vara gångare i Reykjaviks trafik.
Cykel
Man kan hyra cyklar i stan. Det är rätt så dyrt att köpa en cykel. Det stjäls även en hel del cycklar, så lås den väl. Men det är lätt att cyckla i stan man kommer fram snabbt. Cykel är ett bra medel om man ska jobba i stan o bor nära arbetsplats under en sommar. En bra cyckel kosta från 500 till 5000 kr