Karneval i Rio de Janeiro och Brasilien

Att spendera en Karneval i Brasilien är en oförglömlig upplevelse! Så fort man nämner ordet karneval så associerar då de flesta den med just karnevalen i Rio de Janeiro. Man firar karnevalen i hela Brasilien men det är främst kuststäderna det svänger rejält i och då först och främst Rio de Janeiro. Men som god tvåa på listan över dessa livliga karnevals städer ligger Salvador. Många brasilianare sparar pengar ett helt år bara för att kunna spendera dem på karnevalen. Man har även karnevaler som ligger utanför själva karnevals tiden, men de är långt ifrån så livliga som den riktiga karnevalen. Man bör tänka på att i princip alla brasilianare passar på att resa under denna tid och det gör att man i god tid innan bör reservera både flygbiljetter och boende! Även priserna stiger väldigt dramatiskt denna tid och både hotell och lägenheter blir ofta fullbokade. (Detta händer även över nyårsfirandet och då framförallt i Rio de Janeiro).

Karnevalen infaller alltid 40 dagar innan påsk! Den kommande karnevalen 2003 infaller den 1:a till den 4:e mars. De 14 stora skolorna i 1: a divisionen tävlar mot varandra i 2 dagar. I tävlingen poängbedöms skolans framförande på Sambodromo som är det stadion där sambaparaden har hållit till sen 1984. Följande saker poängbedöms:
– att skolan håller sig inom tiden 65 till 80 minuter
– själva temat
– front gruppen
– flagg bärare och dans mästare
– kostymerna
– de stora uppbyggda scener som flyter fram med dansare på
– trummandet
– temasången
– att alla komponenter av skolan harmonierar tillsammans
– rörelsen på skolan
– helhetsutförandet

Den sämsta skolan i 1: a divisionen ramlar ner i 2: a divisionen och bästa i 2: a åker upp till 1: a. Det kan vara ända upp till 80,000 åskådare per kväll!

Det är även en gatukarneval nere i centrum på gatan Rio Branco för de som inte har råd med den dyrbara och väldigt exklusiva paraden på sambodromo!

Karnevals baler går också varje kväll på olika nöjesetablissemang runt om i Rio på följande ställen Copacabana Palace (mycket exklusivt ca 350 R:s i inträde) Scala (Leblon) Canecao (Botafogo) Help disco (Copacabana) och Metropolitan (Barra da Tijuca).

Band och Blocos dansar sig omkring på olika gator runt om i Rio, och där kan vem som helst dansa med! De mest kända Band och Bloco är förmodligen Banda Ipanema där många transvestiter dansar med!