Reseguide om Panama

Panama är ett relativt oupptäckt resmål. Åtminstone bland oss svenskar. Amerikanerna har dock länge haft Panama som en favorit bland länderna i Mellanamerika och Karibien. Att amerikanerna har ett gott öga till Panama beror naturligtvis på att landet i stora delar är en produkt av det stora amerikanska inflytandet i regionen. År 1903 blev Panama självständigt från Colombia. Vid samma tid undertecknades ett avtal om att USA skulle bygga en kanal genom landet och dessutom vara ägare till kanalen. Från det att kanalen stod klar år 1914 ända tills överlämnandet till staten Panama år 1999 var det faktiskt USA som förvaltade kanalområdet.

Panamas huvudstad, Panama City, är en modern storstad som har tagit stora influenser från västvärldens storstäder. I centrum reser sig höga skyskrapor. Här har många större banker och företag etablerat sig. Det är givetvis Panamas strategiska läge, med kanalen som främsta kännetecken, samt det amerikanska inflytandet som gör att många aktörer vill synas i regionen. Andra större städer i Panama är Colón (som dock bör undvikas på grund av kriminaliteten), San Miguelito, Tocumen och David. Panama City är emellertid den klart största staden med en befolkning på över 1,2 miljoner, med förorter.

Även om Panama länge har stått under amerikanskt styre, såväl formellt som informellt, har man lyckats bevara den gamla spanska kulturen på ett bra sätt. Det var spanjorerna som först koloniserade landremsan och den första staden, Panama Viejo, grundades redan 1519. Den spanska kulturen känns igen på de vackra byggnader som finns i och omkring Panama City. Matkulturen bär också tydliga drag av det spanska köket. Det är dock inga problem att få tag på mat från andra matkulturer på restaurangerna i landet. Även de ursprungliga indianstammarna fortsätter att göra avtryck i den panamanska kulturen.

Innan man bokar en resa till Panama ska man fundera igenom om man tror att man klarar av den långa flygresan. Från Sverige går nämligen inga direktflyg till Panama så det krävs åtminstone ett flygbyte. Resan till från Sverige till Panama City tar över 30, inklusive flygbyten, väntetid och transfers. Tidsskillnaden mellan länderna är dock beskedliga sex timmar.

För att inresa ska godkännas behövs ett visum, men det innebär inget problem eftersom visum utfärdas på plats. Något man inte behöver fundera så mycket på är språket. De flesta panamaner talar utmärkt engelska i tillägg till spanskan, som är det officiella språket.

Varför ska man då resa till Panama? Det finns många skäl. I dag är det många som bokar en resa till Panama i syfte att kombinera semester med plastikkirurgi eller andra medicinska ingrepp. Priserna på kosmetiska behandlingar och andra ingrepp ligger på mellan 40–50 procent av vad motsvarande behandling kostar i Sverige. En så kallad patientresa till Panama kan således innebära att själva semesterveckan i många fall blir gratis.

Ett annat skäl för en semester i Panama är att man kan kombinera storstadens shopping med vandringar i regnskogen samt solbadande antingen i Karibiska havet eller i Stilla havet. Eftersom landet är så litet och kommunikationerna så utmärkta kan man faktiskt göra alla dessa aktiviteter på bara en dag under sin vistelse i Panama.